„Logbook_Serbistan“ osvojio nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film na 62. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma

Nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film na 62. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma osvojio je film „Logbook_Serbistan“ reditelja Želimira Žilnika. U svom obrazloženju nagrade, žiri programa „Domaća selekcija – Dvorište”, koji je radio u sastavu: Goran Radovanović (reditelj), Milan Vlajčić (kritičar) i Nevena Matović (novinar), rekao je da priznanje daje „za autentičan, višeslojni i ironični pristup fenomenu koji prevazilazi naše državne granice”.

 

Konferencija za štampu na 62. BFDKF

Beograd, 28.03.2015. – Reditelj Želimir Žilnik i producentkinja Sarita Matijević govorili su danas na Konferenciji za štampu o projektu „Logbook_Serbistan“.

„Logbook Serbistan” je doku-drama o ilegalnim imigrantima i tražiocima azila u Srbiji. Snimljena je u okviru projekta “Jačanje medijske slobode u Srbiji”, koji finansira EU. Na istu temu već je urađena jedna te-ve reportaža i pokrenut veb sajt sa bazom podataka o problemima legalnih i ilegalnih migranata.

Žilnik je rekao da je žanr doku-drama sve prisutniji u svetskoj kinematografiji, a podrazumeva ne samo dokumentarno praćenje zbivanja, već i bliži kontakt sa učesnicima filma. „Kroz istraživanje dugo 14 meseci“, dodao je on, „upoznali smo različite ljude i njihova iskustva u borbi za preživljavanje. Svi oni mogu da nam kažu: vi u Srbiji kukate kroz šta ste sve prošli, ali verujte, ima mesta gde su neizvesnost, pretnje i patnje mnogo intenzivniji“, sažeo je utiske sa snimanja Žilnik.

On je istakao da mu je jedna od polaznih osnova za film bila želja da razmislimo i da se “manemo naše narcisoidne ideje da smo jedini na vetrometini, paćenici”. „Treba da se okrenemo širem problemu današnjih svetskih turbulencija, provala u sistemu vrednosti, gde smo mi na obodu, ali mnogi su već gotovo izgurani sa njega i bukvalno vise između života i smrti“, izjavio je Žilnik.