ŠEHEREZADIN GAMBIT

(eksperimentalni film u razvoju, planirana dužina 23min)

ŠEHEREZADIN GAMBIT je film koji istražuje neobičnu životnu i profesionalnu biografiju jedne od najboljih srpskih šahistkinja svih vremena (Milunka Lazarević, 1932 – 2018). Od početka 70-ih godina, upravo ova igračica svrstala se u grupu od svega nekoliko žena koje su izvele revolucionarne promene u svetu ženskog šaha i po prvi put ga u internacionalnom kontekstu podigle na „muški nivo“. Tokom tri decenije, bliska Milunkina prijateljica, Nona Gaprindašvili (sovjetska igračica, gruzijskog porekla) bila je prva žena na svetu koja je ponela prestižnu titulu šahovskog velemajstora i uspešno nastupala i u konkurenciji sa muškarcima, i postigla globalnu afirmaciju za uspehe u tzv. „muškim talentima“ poput analitičkih veština, intelekta i borbenosti. U isto vreme, Milunka Lazarević bila je prva žena u Jugoslaviji koja je dobila titulu velemajstora šaha (1976.god.). Dobro poznaje veliki broj šahistkinja iz celog sveta, iz zvezdanog perioda razvoja ženskog šaha sredinom sedamdesetih godina XX veka, u vreme socijalizma bila je njihov glavni domaćin u čestim posetama Jugoslaviji i istovremeno velika rivalka na svetskoj takmičarskoj sceni.

Više od tri decenije kasnije (2018), film nas vodi u Srbiju, gde živi junakinja ove filmske priče: tada već dama u izvesnim godinama, još uvek vodi vrlo aktivan, donekle ekscentričan život, a u šahovskim klubovima još uvek su primetni tragovi njene nekadašnje slave – iako ti znaci polako blede. ŠEHEREZADIN GAMBIT prati Milunku Lazarević u susretu sa dolazećim generacijama, u potrazi za odgovorima šta je ključna veza između šaha i života.

ŠEHEREZADIN GAMBIT je film o pobedama i porazima u šahu i u životu, ali pre svega o revoltu protiv moćnog, dominantno muškog sistema. Filmska refleksija o tome kako se borba žena za nezavisnost i slobodu preslikava u individualnim i kolektivnim životopisima.